CAW De Kempen en OCMW Turnhout werken sinds 2012 gestaag aan de weg om één uniek Welzijnsonthaal uit te bouwen voor Turnhout en de stadsregio. Via het Welzijnsonthaal brengt het samenwerkingsverband verschillende sociale instanties onder één dak. Hier kan de burger uit Turnhout en omstreken tercht met al zijn welzijnsvragen. Er zal zowel aan eerstelijns- als tweedelijnsdienstverlening gedaan worden. Het aanbod is onafhankelijk van het specifieke aanbod van CAW De Kempen en OCMW. De uitdaging voor deze twee organisaties om samen één Welzijnsonthaal uit te baten is uniek in Vlaanderen en niet min. Vanaf 2017 kunnen de inwoners van de (regio) Turnhout er met al hun welzijnsvragen terecht.

Naast de concrete bouwplannen van de Welzijnscampus Dr. Constant Janssen in de Stationstraat, loopt er reeds een eerste gezamenlijk Welzijnsonthaal op projectbasis in de Broederstraat te Turnhout. De ervaringen die zij verzamelen door dit voorbereidende én gemeenschappelijke traject reeds op kleine schaal te lopen, bieden een uniek inzicht om het toekomstige Welzijnsonthaal op de Welzijnscampus Dr. Constant Janssen grondig voorbereid aan te vangen. De provincie Antwerpen ondersteund het unieke pioniersproject via een impulssubsidie.

Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid van de provincie Antwerpen bevestigt het belang van dit voorbereidende traject tot het Welzijnsonthaal: “Een onafhankelijk onthaal los van het eigen aanbod geeft een vernieuwende kijk op het welzijnsonthaal. Dat hiervoor intersectoraal moet worden samengewerkt is een evidentie, maar daarom niet makkelijk uitvoerbaar in de praktijk. Daarom ondersteunen we het project met een impulssubsidie. Het innovatieve karakter en de stimulans voor nieuwe samenwerkingsverbanden zijn de belangrijkste drijfveren om deze subsidies toe te kennen.

Op woendag 1 oktober werd het nieuwe gezamenlijke Welzijnsonthaal van CAW en OCMW Turnhout voorgesteld. De buurtbewoners kregen op 17 september al een eerste voorstelling van het project.